Notater |
- Om Hanna og Lindal
Hanna ble født på plassen Grønli i Tjellemarka/Kjeldebotnmark. Hun var det sjuende barnet i en søskenflokk på tolv. Lindal var enebarn etter at hans søster døde bare et år gammel. Navnet Røg/Røgh er et gammelt slektsnavn som dukker opp med jevne mellomrom i slekta bakover. Både kvinner og menn kunne få navnet, og det ser ut til å ha blitt brukt både som en del av fornavnet og som etternavn. Mer om dette i kildene og videre blant anene til Lindal.
Ved folketellingen i 1900 finner vi Lindal som ung, ugift mann i Narvik der han er "vognmandsgut". 8 år seinere gifter han seg med Hanna i Evenes kirke. Ved folketellingen i 1910 bor familien på Forsmo ikke så langt fra Grønli. Lindal er "Arbeider". På denne tida er gruvedrifta i Ballangen igangsatt, så det er rimelig å tro at Lindal da arbeidet i Bjørkåsen Gruber.
Den 19. juli 1926 måtte Hanna og Lindal selge Forsmo på tvangsauksjon. Hvor de bodde etter det vites ikke. Kanskje hos slekt, på en husmannsplass eller kanskje i arbeiderboligene til gruveselskapet.
Hanna og Lindal fikk 8 barn. Lille Lindal som var det 7. barnet, var nok kanskje dødfødt. Presten skriver et spørsmålstegn etter opplysningen om at han var døpt av jordmor. Den yngste sønnen Hans Olai, døde 17 år gammel. Begge sønnene ble gravlagt i samme grav sammen med sin far på Tjelle gravplass.
Lindal døde i en ulykke i Bjørkåsen Gruber. Avisen Fremover skriver den 6. september 1930: "I går formiddag er der i gruben Bjørkåsen hendt en forferdelig uklykke, idet en av arbeiderene er kommet under storheisen eller mellem denne og fjellet. Da man fant ham var han allerede død. Han var så stygt forklemt at han var omtrent ugjenkjennelig. Døden må ha inntrått omtrent øieblikkelig". Lindal ble 51 år gammel.
Hanna satt da igjen med åtte barn. Den yngste datteren var 2 år gammel.
Hanna døde 65 år gammel i 1954.
Om kirkeveien
Evenes kirke har lenge vært hovedkirken i Ofoten prestegjeld. Sognet var stort, og omfattet både nord- og sørsida av Ofotfjorden.
De som bodde i Kjeldebotn og Ballangen måtte krysse Ofotfjorden når de skulle til kirke på Evenes. Dette var en lang kirkevei, spesielt for de som bodde inne i Kjeldemarka, og spesielt vinterstid. Folk fra Sørlandet, som området sør for fjorden kalles, drog ikke til kirke mer enn absolutt nødvendig om vinteren. Om sommeren, derimot, var det derfor store kirkesøndager på Evenes, og da kunne det ofte ligge en hel flåte av små og store båter på hamna nedenfor prestegården.
Først i 1923 blei det innviet ny kirke i Ballangen. 30 år senere ble det også bygget kapell i Kjeldebotn. (Kilde: Ballangen kirke: 1923-1973)
Om kilder:
Det finnes ikke noen bygde-, gårds- eller slektsbøker for området. Derfor er det kun kirkebøker og andre tilfeldige kilder som kan underbygge og forklare historien her. Det kan være lett å komme fram til antagelser som kanskje ikke er riktige. Kilder til navn, steder og datoer blir oppgitt der de finnes. Jeg er ikke kjent i området, og derfor er navn og navnetradisjon ofte problematisk. Jeg bruker derfor Kartverkets navn der de finnes. Det er å håpe og tro at arbeidet med en bygde-/gårdsbok for dette området snart er på plass.
|