På leit etter slekta

REIDAR Enggrav

Mann - Før 1530


Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

 • Navn REIDAR Enggrav 
  Født Enggrav? Find all individuals with events at this location 
  Kjønn Mann 
  Død Før 1530  Enggrav, Heddal, Telemark Find all individuals with events at this location 
  Person ID I4248  mf-1
  Sist endret 25 Mai 2009 

  Familie NN1 Torgeirsdotter Enggrav,   f. Enggrav, Heddal, Telemark Find all individuals with events at this location 
  Barn 
   1. TORGEIR Reidarsson Enggrav,   f. 1510, Enggrav, Heddal, Telemark Find all individuals with events at this location
  Sist endret 23 Jul 2024 
  Famile ID F1464  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Notater 
  • Ein veit ikke kven Reidar er sonen til. Han gifta seg med dottera til Torgeir Enggrav, og kom soleis til å bli medeigar av garden. Andre delen av garden var det syster nr. 2 og mannen hennes Tormo Guto (Gaathaug) som eigde. Det er truleg Reidar og kona som har budd på Enggrav.
   Reidar døde før sonen, Torgeir, var myndig. Det var derfor svogeren, Tormo som vart verge for Enka og for Torgeir. Men Tormo hadde nok vore litt for ivrig i tenesten som verge. Han hadde bruka pengar som Torgeir og mor hans skulle hatt.
   På Enggrav ligg det eit skinnbrev som omhandlar denne saken. Ein fem-manns dom blir avsagt på Enggrav den 11.mars 1544, den lyder slik: "Det bekjender vi efterskrevne Sveinung Helgeson, Peter Haraldson, Sundre Anundson, Gunnar Rollevson og Torstein Halvardsson, at vi var paa Enggrav, som ligger i Hitterdal, Gregors aften i Herrens aar 1544 i dom krevet mellem Tormod Nilsson og Torgeir Reidarsson om alle de penge som fornævnte Tormod hadde forbrukt og ladet bli borte av fornævnte Toreirs mors penge som der indkom til Tormod. Gjorde vi da denne forlikning derpaa mellem dem med en slik dom at førnevnte Torgeir skulde ha ....... laupaland i førnevnte Enggrav fra førn. Tormod og hans arvinger og atter under førn. Torgeir og hans arvinger til evig eie frit og frelst for hver mand. Likeledes var det ogsaa vor dom at førn. Tormod skulde dele ut til sin datter saa mange penge som der til reknedes paa hendes mors vegne og dermed var de venner og vel forlikte om al den regnskap som de hadde sig imellem, førn. Tormod og Torgeir, med handslag. Og til ydderligere sandhets vitnesbyrd henger vi førnevnte mænd vore segl nedenfor dette vort brev, gjort i Hitterdal dag og aar som foran skrevet staar"
   Dette skinnbrevet er det professor Alexander Bugge som har tyda. Det har remmer til fem segel. På en av remmene står det litt av ei håndskeven linje, skrifta er fra 1200-tallet.


Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.1, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Marianne Flåto.